Ledelse af forandringer
Stå stærkt i den udvikling der kommer
Fremtiden ankommer med forandringer og kompleksitet i tasken og vi kan forvente nye kriser, som vi ikke ved hvad vi skal stille op med. Forandringer kalder på ledelse – forandringsledelse. Kriser er ikke noget nyt for menneskeheden – dem opfandt naturen ved verdens begyndelse.
Forandringer og kriser har vi altid kendt til, fremtiden har altid været ukendt og menneskeheden er også altid kommet igennem forandringer og kriser. Men, når vi står i forandringer, så bliver det mere kompliceret at lykkes som leder. Hvad gør vi så ved det, når vi står i det ukendte?
Kan du stå i det?
Det er jeg sikker på at du kan, hvis du er trænet i at stå i dét der kommer, som vi (endnu) ikke ved hvad er – uanset HVAD det er.
Se mere om hvordan vellykkede forandringsprocesser starter med ledelse.
Læs min artikel om nærværsledelse
Læs min artikel om at skulle improvisere som leder
Læs min artikel om forandringsprocesser i relation til AI og RPA
“Forandringer og udvikling som ikke ledes tilstrækkeligt,
udvikler sig nemt til kriser.”
Jeg interesserer mig for mere end de konkrete løsninger i den konkrete forandring. Vi kan nemlig lære noget dybere om os selv, når vi lykkes med forandringer, eller når forandringen bliver til en krise.
Det er ikke, afspritningsrutinerne og videomøderne der er den vigtigste læring af Coronakrisen.
Det er i langt højere grad de bagvedliggende menneskelige og gruppedynamiske mekanismer, som gjorde det muligt at stå så sikkert i krisen, at der fandtes overskud til at skabe og implementere disse og lignende løsninger.
Fokus på ressourcer, læring og løsninger
Hvad er det der afgør om man kommer styrket gennem en forandring, eller om forandringen trækker i langdrag, låser os fast og bliver til en krise?
Det handler om nogle dybereliggende styrker som mennesker kan vække eller lamme hos hinanden. Det er de mekanismer du skal kende som leder, så du kan forløse potentialet og gøre medarbejderne aktivt handlende i forandringen.
Det handler om at få udløst de mekanismer der motiverer medarbejderne til at skabe fælles løsninger og påvirke hinanden til at bruge løsningerne klogt, så opgaverne kan løses under de nye forandrede vilkår. Det er nemlig forståelsen
for – og evnen til at påvirke og bruge – disse bagvedliggende mekanismer, som hjælper os igennem den næste forandring – og den næste igen.
Som en af grundlæggerne af netværket “Erhvervspsykologer i Danmark”, har jeg bidraget til en toolbox med ialt 12 værktøjer til ledelse af forandringer og ledelse i kriser. Toolboksen er skabt i samarbejde med Dansk Erhvervsfremme og støttet af Velliv fonden. Bliv klogere på redskaberne og fremtidig lederskab på denne side.